Előtető, télikert, szaletli, kertibútor

Télikert, pergola, szaletli, rózsakapu, kerti játszóház, fakerítés, kerti bútor:

Télikert

Télikertnek azt az építményt nevezzük, melynek üvegezett oldalfalainak nagy része eltolható, vagy összehajtható. Így zárt helyiséggé, vagy nyitott terasszá alakítható. Egyébként üvegházról beszélünk.

Teteje lehet üvegezett, vagy átlátszatlan.

Mikor a nap először töri át a tél szomorkás ködét, első sugarai még csak gyenge szánalmas próbálkozások a hideg legyőzésére. Bármilyen gyenge kezdet is, mindenkinek jól esik, az életet adó sugarak melegítése. Vágyakozva gondolunk arra, milyen jól esne a reggeli, vagy a délutáni kávé a napfényes teraszon, vagy a kertben, a rügyező fák alatt, miközben a madarak vidám énekükkel köszöntik a tavasz érkezését. Riadtan ébreszt álmodozásunkból, a beáramló hideg levegő mikor kinyitjuk a terasz ajtaját. Fázósan összébb húzzuk ruhánkat, és a valóságra ébredve folytatjuk tovább a napi rutint.

Pedig ennek nem kell így lennie.

Eleink már régen kitalálták a télikertet, amit mai modern építőanyagok felhasználásával, egyszerűen, és gyorsan, minden igényt kielégítő kivitelben tudunkelkészíteni.


A nappali meghosszabbításaként
épített négy évszakos télikert.


Négy évszakos télikert, megfelelő árnyékolással, és szellőztetéssel tökéletes komfortot nyújt.

Árnyékoló előtető (pergola) a terasz felett

A pergola növények felfuttatására, megtartására alkalmas váz, melyet, ha a növények ráfutottak, lugasnak nevezünk. Ma már ritkán futtatják be növényekkel, sokszor árnyékolásra alkalmas eszközöket szerelnek rá.

Az épületeink ablakain, üvegezésein keresztül a nap szabadon melegíti szobáinkat. Az eső áztatja, és a szél koptatja a nyílászáró tokokat és a szárnyakat. Árnyékoló előtető, pergola nélkül a nap felhevíti a terasz burkolatát, és a légáramlat a meleget a nyitott ajtón keresztül a szobába viszi. A teraszon sem tudunk napközben tartózkodni, mert a tűző nap túlságosan zavaró. Ennek kiküszöbölésére árnyékvető pergolát, előtetőt építhetünk, mely alatt kellemes órákat tölthetünk el.


Visszahúzható ponyvával készült árnyékoló előtető (pergola).


A farács csak csökkentett mértékben engedi át a napfényt.
Hegyvidéki környezetben kiváló árnyékoló megoldás az előtetőn.

Bővebben a pergoláról...

Árnyékoló pergola, szabadon álló szaletli

A szaletli jelentése: kerti házacska, lugas

A nyári rekkenő melegben, mikor a lakásban már csak a klímával lehűtött szobában lehet bennmaradni, jólesik az ebéd a teraszon vagy az udvaron lévő árnyékoló alatt, zöld növényektől körülvéve, miközben hűs szél lengedezik körülöttünk.


A pergolát, szaletlit építhetjük szabadon állóra is, lényeg az árnyék, szellő, és komfort.


A kert méretétől függően, nagyobb alapterű pergola is építhető.

Fából készített vázra, árnyékoló ponyvát tehetünk, de ráfuttatott növényekkel (lugas) is védhetjük magunkat a túlzott napsugárzástól. Így tehetjük kellemesé a kertben tartózkodást.

Bővebben a szaletliről...

Árnyékoló rózsakapu

Kisméretű diadalív szerű építmény, melye futónövényt, leginkább rózsát futtattak és oly módon építették, a kerti út fölé, hogy az út a rózsakapu alatt vezessen át.

A kertépítés kultuszával divatossá vált a rózsa. A futórózsákkal szegélyezett kerti sétautakat úgynevezett rózsakapukkal díszítették. A nosztalgia jegyében ma is divatos, és szép dísze a kertnek, még akkor is, ha nem futtatunk rá rózsát.


A pergolát, szaletlit építhetjük szabadon állóra is, lényeg az árnyék, szellő, és komfort.


A kert méretétől függően, nagyobb alapterű pergola is építhető.


A kert méretétől függően, nagyobb alapterű pergola is építhető.

A rózsakapukba épített pihenőbútorokon jólesik ebéd után a szundikálás...

Bővebben a rózsakapuról...

Kerti pavilon

Amikor nem csak az erős napsugárzást, de az esőt is távol akarjuk tartani, merev tetős kerti pavilont építhetünk.


Közparkokban zenekarok szolgáltattak térzenét a kerti pavilonok alatt..


Privát kertekbe, a család kényelmét, pihenését szolgálja a kerti pavilon.

Stílusa lehet klasszikus fából építve, vagy modern akár alumíniumból...

Bővebben a kerti pavilonról...

Esővédő előtető

Kilépve az ajtón, rögtön a nyakunkba csepeg az eső. Kellemetlen érzés. Az eső a falról rácsurog a nyílászáróra, ami nem tesz jót neki. Ez ellen esővédő előtetővel lehet védekezni.


Építhetjük ablakok teraszajtó vagy ablakok fölé, töbkaros kivitelben az esővédő előtetőt.


Készülhet kisebb méretű csak a bejárati ajtót fölé épített esővédő előtető.

Bővebben az előtetőről...

Kerti játszóház, és játékok

Gyermekeink sokat tanulnak a felnőttek utánzásából. Ennek nagyszerű segédeszköze lehet a kert végébe állított játszóház, ami pompás szórakozás, számukra. Este, a kertben használt játékokat tárolhatjuk benne.

Bővebben a kerti játékokról...

Kerítések

 

A fa az egyik legelső anyag, ami az ember keze ügyébe került. Természetes volt, hogy hasznára igyekezett fordítani. Körbekerítette territóriumát, elrekesztette állatait. Ez a szokás a mai napig fennmaradt. Változás csupán annyi, hogy ma már csupán kertünk díszítéseként is használjuk.

Kerti padok bútorok kényelem

Nyári délutánokon kellemes időtöltés a kertben egy kényelmes padon ücsörögve olvasgatni, vagy leheveredni, és hallgatni a madarak csivitelését.

Bővebben a kerti bútorokról...