Bővebben a kerítésekről...

Kerítés

Ki ne látott volna még olyan vaskerítést, mely függőlegesen elhelyezett keskeny acél sávokból állt. A sávokon sűrű egymásutánban sorjáztak, valami meghatározhatatlan alakú lyukak. Némelyiken a sáv még meg is volt hajlítva, hogy merevebb és „elegánsabb” legyen. Sokakban felmerült a kérdés, vajon mihez tervezték, gyárthatták ezeket a csíkokat, merthogy nem kerítéshez az biztos.

Azoknak, akik még mindig nem tudják, elárulom, nem a sáv volt a termék, hanem belőle kieső darab. A sáv a hulladék volt, melyet a szocialista háziipar (fusizás) leleménye kerítésé léptetett elő.

Rideg téli estéken a kellemesen duruzsoló kályha mellett tisztességben megőszült nagypapák mesélik unokáiknak, hogy egyszer volt,…..szóval volt olyan vállat, ahol az év végi leltározásnál derült ki, hogy a szorgalmas dolgozók, bizonyos alkatrészből több éves készletet halmoztak fel, pedig nem is kérte tőlük senki. Ennek nagyon prózai oka volt. A termék gyártásakor visszamaradó sáv, nagyon kellet valakinek, akinek egyszerűen nem lehetett, de nem is akartak ellent mondani.

Ma már nem készülnek a szociálisa gazdaság-e remekbe szabott kerítései, talán már azok a présgépek sincsenek meg, melyek az alapanyagot ontották hozzá.

Úgy érzem nem is baj.

A ma készített kerítéseknek általában stílusa van. A kerítés stílusának megválasztásakor figyelembe kell venni a kert, és a benne lévő épület stílusát. Egy csupa üveg csupa króm épülethez nem illik a deszkakerítés, ahogy a nádtetőhöz a díszes kovácsoltvas kerítés sem.

A fakerítésnek is van stílusa, itt sem keveredhetnek össze vissza az anyagok, vonalak. A fából készült kerítésnek lehet kő a lábazata, de csakis alacsony, és nem szabad robosztus betonoszlopok közé nyomni. Merevíthetjük fémmel, de az ne látsszon.

Hagyományos fakerítések.


Alacsony kerítés lábazaton egyszerű függőleges lécezés, mely a külső spalettához is illeszkedik.


Téglából rakott alacsony lábazaton álló, deszkából készített fakerítés, a mögötte rönkutánzatú garázzsal összhangban.

Egyszerű utcai fakerítések.

A hosszára deszkázás előnye, hogy az alsó szálak külön is cserélhetőek, ha elkorhadnak, nem kell az egész fakerítést újragyártani.


A fakerítést színesre is pácolhatjuk.


A fakerítés natúr színben is maradhat. Korszerű kültéri lazúrral kezelve biztos sokáig dísze lesz házunknak.

Díszes fakerítések.


Alsó részén tömör, de a felső részén a napsugár mintával légiessé tett fakerítés mezők, egy igazán elegáns, ápolt kertbe készültek.


Az oszlopok közötti mintának köszönhető, hogy a domborzati hajlás átvitele a fakerítésbe nem tűnik, erőltetettnek.

Telek oldalhatárára épített masszív fakerítés.


Majdnem zárt, vastag lécekből készült fakerítés. Az oszlopok lába megfelelő fakonzerváló anyaggal kezelve, a beásás előtt.


Ez a fakerítés már szinte gerendákból készült. Erős robusztus, az alsó része nem ér a földig, így nem szívja fel a nedvességet. Az oszlopok földbe ásott vége megfelelően konzerválva. A teljes fakerítés impregnálva.

Zárási megoldások a fakerítés és a talaj közé.


Betonszegély lett a fakerítés két oldalára fektetve, a köze nagyméretű kaviccsal van kitöltve. Így a gyomnövények nem tudnak kinőni a kerítés alatt, és a nem kívánt „kedvencek” sem kaparják ki az alját. A nagyméretű (kulé) kavicsért nem a barkács áruházba kell menni, hanem a betonüzemekbe. Lényegesen olcsóbb!


Az udvar és a kert közötti szintkülönbség faoszlopokból készült szegéllyel lett megtámasztva. Így a termőföld nem tud átfolyni a fakerítés alatt az alacsonyabb oldalra. A fű levágása, és a nemkívánatos gyomnövények kordában tartása is egyszerűbb. Ha elkorhad, egyszerűen cserélhető.

A fakerítés alapanyagát meg lehet vásárolni a barkácsboltban, és házilag is össze lehet állítani. Aki nem akar a fűrészelés fúrás faragás festés világában elmerülni, és nem olyan egyen kerítést szeretne, amilyen minden ötödik házon van már az utcában, annak ajánlom magunkat. Mi nem a megrendelőtől várjuk az instrukciókat, mi javaslatot teszünk a fakerítés anyagára kinézetére. Munkatársaink a környezet és a megrendelő igényeit figyelembe véve, elkészítik a fakerítés látványtervét, egyeztetik a megbízóval és ennek alapján végezzük el a kivitelezést.