Épület szigetelés

Épületszigetelési technológiák

ÉpületszigetelésA korszerű épületszigetelés az energia megtakarítás egyik leglényegesebb eleme - a modern hőszigetelés technológiai rendszerek naprakész ismerete és alkalmazása elengedhetetlen minden, munkájára igényes kivitelező számára. Épp ezért a Rikker Kft. szakemberei rendszeresen részt vesznek a szakmai továbbképzéseken, kiállításokon.

Az épületszigetelés és a rendszerszemlélet

Az épületszigetelés terén célszerű rendszerszemléletben gondolkozni, amennyiben minőségi, megbízható és hosszú távú megoldást szeretnénk.

  • A gyártó által ajánlott anyagok és tartozékok mindegyike épületszigetelés céljára lett kifejlesztve, egymással kölcsönösen összehangoltan - azaz rendszerként működnek a leghatékonyabban.
  • A komplex hőszigetelő rendszerek jellemzőit független bevizsgáló intézetek ellenőrzik.
  • A komoly, komplett épületszigetelés rendszerek gyártói többéves tapasztalattal rendelkeznek, rendszereik minőségét több kivitelezett referenciaépület igazolja.
  • A komplett épületszigetelés gyártók a rendszerekhez homlokzatszínezési tervet, hőtechnikai számításokat mellékelnek, továbbá vállalják a teljes rendszer helyszínre szállítását - gyakran díjmentesen.
  • Ha a kivitelezett épületszigeteléssel kapcsolatban probléma merülne fel, a gyártóhoz panasszal lehet fordulni.

Költségcsökkentés épületszigeteléssel

A fűtési költség csökkentésére az épület szigetelése az egyik lehetséges mód, ami történhet építéskor vagy utólagosan. Az épületszigetelés során elsődlegesen a falak és a tető kerül hőszigetelésre, de beázási problémák esetén a lábazati vízszigetelés is fontos.

Tetőszigetelésnél a leggyakrabban a szarufák közötti szigetelést alkalmazzuk. Ilyenkor rostos szigetelőanyagot (ásványi-, vagy kőzetgyapot, cellulóz, gyapjú) szorítunk a szarufák közé, vagyis nincs külön rögzítés. Kis mélység esetén a szarufák alatti szigetelést alkalmazunk, ilyenkor a szarufákra lemezből készült tartókat szerelünk, majd a szigetelőanyag ezekre kerül fel.

A szarufák feletti szigetelést főleg új épületeknél alkalmazzuk, utólagos épületszigetelés esetén kevésbé. A tetőre külsőleg nyomásálló kőzetgyapot csíkokat rögzítünk, közéjük kőzetgyapot paplant fektetünk. Így kiváló hatásfokú szigetelés, egy összefüggő külső burok jön létre.

A homlokzati hőszigetelés terén újdonságnak számít a kétrétegű kőzetgyapot épületszigetelés. Ez a fajta megoldás inhomogén, vagyis két rétegből áll. A felső réteg tömörebb, ezért magasabb terhelhetőséget biztosít, ellenállóbbá teszi a homlokzatot a külső mechanikai hatásokkal szemben. Az alsó réteg rugalmas, így jól alkalmazkodik a felületi egyenetlenségekhez.
A kőzetgyapot nagyszerű páraáteresztő képességű anyag, a penészmentesítés során is ezt alkalmazzuk sokszor, ahol a régi szigetelések cseréjére van szükség - mivel nem akadályozza a pára eltávozását, csökken a penészesedés kialakulásának esélye.

Padlószigetelésnél szem előtt kell tartani, hogy minél nagyobb különbség van a nem szigetelt és a hőszigetelt szakaszok hőátbocsátási tényezője között, annál erősebb hőhíd hatás alakul ki, ami egyrészt az épületszigetelés hatásfokát rontja, másrészt pedig így könnyebben csapódik le a nedvesség a kritikus felületeken, és onnantól egyenes út vezet a penészesedéshez.

Utólagos épületszigetelés

Érdemes már az építés során gondolni az épületszigetelés kialakítására, hiszen az utólagos épületszigetelés kivitelezése mindig bonyolultabb megoldás, mint a még készítési fázisban lévő házak szigetelése. Ahol azonban ez nem történt meg, lehetőség van az utólagos épületszigetelés elvégzésre számos korszerű technológia segítségével, a legtöbb esetben bontási munkálatok nélkül.

Célunk

Mindenkori célunk a legkorszerűbb építési-szerelési technológiák alkalmazása kivitelezési munkáink során, valamint a legmagasabb szintű, színvonalas kiszolgálás biztosítása Megrendelőink számára, amelyet munkatársaink folyamatos képzésével és rendszeres önellenőrzések révén valósítunk meg. Mindezt annak érdekében, hogy Ön a környezettudatosan fejlesztett korszerű technológiai rendszerek és a magas minőségű kivitelezés révén, hosszú távon egészséges és színvonalas környezetben élhessen.

Szaktanácsadás

Vállaljuk, hogy az Ön felkérésére helyszíni technológiai és kivitelezési szaktanácsadást adunk. A helyesen, szakember segítségével megválasztott technológiák alkalmazása, és az átgondolt tervezés is költség megtakarítást jelenthet a korszerű technológiák későbbi, hatékony energia megtakarítása mellett. Kérje időben személyes szaktanácsadásunkat még a kivitelezés megkezdése előtt.