Az üveggyártás

Üvegekről

Az első üveglapokat Kínában gyártották. Elkészítésekor, már az is csoda volt, hogy valamennyire át lehetett látni rajta, és több fényt engedett be, mint az állati eredetű hólyag, vagy az olajos papír, amit addig használtak.

 

Homályos üveg

Az eleinte az olvadt üveget egy sík asztalon nyújtották ki, a kézi aszfaltozáshoz hasonlóan. Ezzel a módszerrel egy erősen hullámos felületű nehezen átlátható üveget lehetett készíteni, aminek a vastagsága is egyenetlen volt. Ezért, ólomkeretbe foglalták, melyet motívumba rendeztek. Így kovácsoltak előnyt a technológia hiányosságaiból.

Ma is gyártanak homályos üveget, ugyan nem a hagyományos technológiával és ezt katedrál-üvegnek nevezzük.  Szándékosan készül átlátszatlanra. A felületén nem a gyártástechnológiából adódó barázdák, hanem átgondoltan tervezett minták láthatók.

 

 

 

 

 

 

Hengerpalást üveg 1700 - 1860

Az alapanyagok és az adalékok tudatos megválasztásával, és a nyújtáshoz alkalmazott technológia fejlődésével, egyre nagyobb méretű és egyre tisztább üvegeket tudtak készíteni. Fúvással készítettek egy palackot, majd ebből egy hengert, amit a palást elvágása után kiterítettek. Műemlékek helyreállításánál a mai napig használják az igy készített üvegeket. 

Kattintson ide, és láthatja, hogyan készül ma a hengerpalást üveg!

 

Hengerelt üveg 1860 - 1920

További előrelépés volt, amikor hengerek között a tésztanyújtó géphez hasonlóan hengerelték az üveget. Ezzel az előállítás költsége csökkent, a felület simasága még jobb lett.

 

Húzott üveg 1915 - 1960

A folyamatos gyártás, kezdete. Hengerek csak a kemence elején vannak, a kifolyó üveg mennyiségének szabályozására. A hengerek közöl kibuggyanó üveg hozzátapad egy vas szerszámhoz, és hasonlóan, mint a mikor kést mártunk a mézbe, húzzák az üveget. A hűlés ütemében szilárdul meg, és így darabolható lesz.

Az üveg azonban drága anyag volt továbbra is. Ezért az ablakok szárnyát, álosztókkal kisebb mezőkre osztották, hogy ne keljen a teljes felületet cserélni, ha eltörik. Még látni olyan ablakszárnyat, ahol hosszában osztottan rálapolással "javították" a törött üveget.

Float (úsztatott) üveg 1950 -

 Teljesen automatizált, folyamatos gyártás. A mai követelményeknek megfelelő szinte teljesen torzításmentes, (nem hullámos) és jó átláthatóságot biztosító üveg. Folyamatosan folyó üveget folyékony ónrétegre engedik, ahol kiterül, és egyenletes sík felülete lesz. Az előretovábbítás sebességével állítják be a vastagságát.