Vízvezetésről, és vízkezelésről bővebben

 A lakások, (fürdőszobák, konyhák) nyomó és szennyvíz rendszerét a XX., század elején ólomcsővel készítették. A szennyvízrendszerben nagyon ritkán, már csak elvétve, az ivóvízrendszerben, ha nem is gyakran, de még mindig előfordul az ólom vezeték. A lakások, fürdőszobák felújítása során kicserélték a kornak megfelelő modern anyagra. Az ötvenes-hatvanas években az eternit lefolyó volt a sláger, melyet a PVC váltott fel, a mai napig ezt használjuk. A nyomó vezetéket melyen az ivóvizet, vezetjük horganyzott acélcső váltotta, majd a 90 –es évektől, a többrétegű alumínium vezeték, mely kívül műanyaggal van bevonva.

 Ma már a vezeték forrasztása, a menetek kócozása a múlté. A korszerű ivóvízvezetékben, nem telepszenek meg baktériumok, és ellenállnak a víz, káros behatásaink. Régi lakások felújításánál, javasoljuk a teljes vízvezeték cserét, még akkor is, ha látszatra hibátlan. Ugyan is nem tudni meddig tart ez az állapot.

A helyreállító kőműves munka, burkolás és a festés sokkal többe kerül, ha néhány év múlva fel kell bontani, mint most pár méter csövet „feleslegesen” kicserélni.

 Nem szándékozom a különböző szerelvények, vezetékek, és kötések jellemzőit, tulajdonságait ismertetni. Ezt megtalálhatja minden érdeklődő az interneten. Ráadásul, ami ma korszerű az holnap már elavult, rohanó technológiájú világunkban. Inkább azt szeretném bemutatni, hogyan gondolkodunk Mi a vízről.

 

A vastag falak építése, a többrétegű üvegezés, az extra hőszigetelés ma már elfogadott dolog. Egyre kevesebben kérdőjelezik meg a megújuló energiaforrások lakás méretű alkalmazását. A vízzel való takarékos bánásmód azonban még nem ennyire elfogadott. Pedig érdemes elgondolkodni raja, hogy egy plusz tartály beépítésével, mennyi vizet spórolhatunk meg, ha a zuhanyból, a fürdőkádból, és a mosdóból, leengednénk, esetleg tisztítás után a WC öblítésére használnánk. Amennyiben tisztítjuk is, a kezelt vízzel a mosógép is üzemeltethető.

 Hihetetlen, hogy a WC milyen mennyiségű vizet pazarol.

Egy kis számtan:

- Ha egy ember naponta 5 alaklommal használja a WC –t és egy alaklommal 10 liter vízzel öblíti le, akkor egy négyfős családnak mibe kerül, ha 1 köbméter víz ára 1.000,- Ft

 

Egy felnőttnek egyszerű számtanpélda, csak össze kell szorozni a tételeket.

5 alkalom x 10 liter x 4 fő x 30 nap = 6.000,- liter, ami 6 köbméter

6 köbméter x 1.000,- Ft = 6.000,- Ft havonta, amit a vízdíjon meg lehet spórolni.

 A víz ára függ attól hol lakunk. Van ahol több és van ahol kevesebb. Tudjuk olyan is van, aki saját kútból nyeri a vizet, de ez a harmadik emeleten a belvárosban ritkán fordul elő.

Gyakran ismétlődő kérdés (GYIK): Hova tegyük a tartályt az amúgy is szűk lakásunkban? Nem is gondolná, mennyi hely van a számára. Nem kell mindig nagy dolgokban gondolkodni, sokszor kis hely is elég.

Egyébként, a lakásfelújítás, vagy fürdőszoba felújítás során, a fürdőszoba belmagasságát csökkenteni szokták. Így például az álmennyezet alatt is elfér.

             Nem most találom fel a meleg vizet! Kiforrott technológiája van, a Lajtán túl, ez már nem újdonság. Ott már a technológia odáig jutott, hogy a mosógépből kifolyó használt meleg vízzel rásegítenek a fűtésre. Víz visszaforgatás nélkül nem épület új épület, és nem újítanak fel. A kertet a tetőről lefolyó és a telken összegyűjtött esővízzel öntözik, annál is inkább mert annak elvezetése nem a közösség feladata, hanem az egyéné, így az esővizet nem szabad az utcára vezetni. Törvény már nálunk is van erre, csak még nem tartatják be. Az esővíz csatornába engedését már ellenőrzik, és keményen büntetnek érte. Nincs messze az idő mikor az utcára engedett esővízért is büntetni fognak.