Meleg-burkolás kültéren

 

 WPC (Wood polimer composit) fa és műanyag keveréke.

        A hagyományos kő és kerámia burkolóanyagokat szabadtérben a nap felhevíti, ezzel kellemetlen túlfűtöttség érzést kelt a felette tartózkodókban. Végletes esetben mezítláb rá sem tudunk lépni annyira forró lehet. Ezt a kellemetlen hatást küszöböli ki a beton fölé légréssel épített fa vagy fa keverék burkolat. A fa megfelel erre a célra, de olcsóbb és karbantartás igénytelenebb megoldást kerestek a fejlesztők. Így találtak rá a WPC –re. 

     Nem vetemedik, nem reped, ellenáll a napsugárzásnak, nem melegszik át, és a tisztításon kívül más karbantartást nem igényel. Laikus nehezen tudja megkülönböztetni az igazi fától. Több színárnyalatban kapható. A fa (bambusz) és a műanyag aránya Kb: 60-40%. Az aljzatra lábakon álló hézagoló gerendasor van rögzítve, erre merőlegesen hézaggal egymás mellé, kerülnek a padlóelemek, vagyis a borítás. A borítást erre a célra rendszeresített klikk fülekkel rögzítjük. Így nincsenek látható csavarok, rögzítő elemek. A padlóelemek közötti résein folyik le az esővíz, melyet az aljzat konstrukciótól függően el kell vezetni.

     Használata Magyarországon még nincs széles körben elterjedve, de felhasználása növekszik. A tengerpartok szállodái, jacht kikötői főleg a víz mellett csak ezt az anyagot használják. Nem véletlen!

Sok gyár készít WPC burkolat rendszert, bármelyikből elkészítjük a kívánt felület burkolását. Mi szívesen használjuk és ajánljuk a REHAU gyár Relazzo típusát. 

 Kattintson ide és a REHAU gyártói oldalán olvashat részleteket a Relazzo típusról!

 

A terasz burkolás hagyományos anyaga a fa.

 

Előnye, hogy 100% ig természetes anyag, szinte végtelen színárnyalatban készíthető el, és a fafajtáktól függően változik az erezete, ezzel a megjelenése.

 Hátránya,

 - Évente lazúrozni kell.

 - Az ára magasabb. (fafajtától függően)

 Igaz hogy a WPC megszólalásig hasonlít a fára, de csak hasonlít. A fa az fa.