Mázolás bővebben

Az ablakszárnyakon, kereteken, és ajtókon az állapotuktól és a megrendelő igényétől függően, a következő mázolási opciókat ajánljuk.

 Felület előkészítése:

      1 / A jó állapotú felületeket csiszolással érdesítjük, az esetleges festékhibákat gitteléssel csiszolással egyenletessé tesszük, mielőtt az új festékkel lemázolnánk.

      2 / Közepes állapotú felületekről száraz csiszolással eltávolítjuk a rajtalévő festék és kitt réteget, körülbelül 80% ban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyrészt látszik a fa, a javítási munkálatok elvégzése után. Az ablakszerkezettől függ, hogy a teljes felületről távolítjuk el a festék nagy részét, vagy egyes felületekről teljes egészében. Az ablakok felső részén, és a függőleges tok részeken mindig kevesebb a régi festék, mint a párkányon. Ezután alapozó réteget viszünk az egyenletesre csiszolt felületre, szükség szerinti gitteléssel, csiszolással egyenletessé tesszük a felületet, hogy az új festékréteg szépen mutasson a mázolás után.

     3 / A gyenge állapotú felületekről a festéket égetéssel távolítjuk el. Sokszor előfordul, hogy az ablakokra évek alatt sok réteg festéket és még több gittet hordtak fel. A valamikor egyenes vonalak girbegurbák, a díszítésre szánt bemarások, gittel és festékkel tömöttek, már nem nyújtanak eredeti funkciójuknak megfelelően esztétikai élményt. A különböző anyagok, hő tágulása nem azonos, ezért feszítik egymást, a sok réteg festék alatt a fa befülled. Az alsó, legelőször felkent réteg, már nem tud tapadni, a fához, így vastag rétegekben egyszerre kezd leperegni (táskásodni) az összes rákent festék.

Ezen csak úgy lehet segíteni, hogy hólyagosodásig melegítjük ezt a réteget, amitől meglágyul, és így kaparóeszköz segítségével teljes egészében eltávolítható. Az égett festékmaradéktól szennyezett fát csiszolással tisztítani kell, Ezután alapozó réteget viszünk az egyenletesre csiszolt felületre, szükség szerinti gitteléssel, csiszolással egyenletessé tesszük a felületet, így a mázolás után az eredetihez hasonló állapotot tudunk visszaállítani.

 Mázolás:

     A gittelt csiszolt alapozott felületet jó minőségű, akár vízbázisú felületbevonó anyaggal kezeljük a szükséges rétegvastagságban. A szebb felület érdekében ecseteléssel vagy szórással is vállaljuk a festék felvitelét.

 Vasalatok kilincsek:

      A mázolás előtt a kilincseket, kilincscímerek leszereljük. Amennyiben réz alapanyagúak, műhelyünkben az évek alatt rákent festéket eltávolítjuk, felületét polírozzuk, igény szerint lakkozzuk, és a mázolás befejezése után visszaszereljük.

 

A fenti technológiák betartásával garantáljuk, hogy ajtói, ablakai eredeti pompájukban ragyogjanak a felújítás, mázolás után.