Meleg-burkolás hagyományos parketta

  

Csaphornyos (hagyományos) parketta

 

     Klasszikus stílusú lakások elengedhetetlen burkolóanyaga, az igényes padlóburkolás legrégibb eleme. Valamikor csak a kastélyok padlóját parkettázták, de az 1900 -as évektől már a polgári lakásokban is elengedhetetlen volt, sőt mi több a ’70 es évekig a szobákat mindenütt ezzel burkolták. Egyeduralma a panelprogram kezdetéig tartott.

     A panelt már az olcsóbb szőnyegpadlóval építették.

Legelterjedtebb és legdrágább a tölgy, de van olcsóbb bükk, világos cser, és még akác is. Az utóbbi időben divatba jönnek az gzotikos fák. A csaphornyos parkettából kapható első, másod, és harmadosztályú minőség is. Fontos! Az osztályozás nem csak esztétikai megjelenését, hanem a fa minőségét (mérettartását) is jelzi.

Klasszikus lerakása: félméteres távolságban párnafákat helyeznek el, majd ezekre keresztben deszkázást (vakpadló) szögelnek. A vakpadlóra a csaphornyokba ütött szögekkel rögzítik a parkettát. Ma már ezzel a módszerrel szinte kizárólag tornatermeket, sportpályákat raknak le. Az így lerakott parketta rugalmas felületet ad, míg a modern betonra ragasztás kemény felület lesz.

 

   

   

     Javítás: A régi 50-60 éves parketták átrakása jó minőségben gazdaságosan nem mindig oldható meg, mivel a fa oly mértékben kiszárad, hogy bontáskor, a szögek eltépik a csaphornyot. A kiszáradás a felületkezelő anyagok megváltozásának köszönhető. Az 1960 as évekig „Viktória padlóviaszt használtak, ezt fényesíteték, és ha már túl piszkos volt, vagy vastag, egyszerűen lemosták. A viasz és a mosás pótolta a vizet, amit a fa elveszített. Így megőrizte rugalmasságát, szívóságát. Ma lakkozzuk, a felületét, és óvjuk a nedvességtől. Így a fa teljesen kiszárad, nedvességtartalmát elveszíti. Másik probléma, hogy a lakkozás előtt a parketták közötti vékony hézagot a csiszoláskor keletkező fapor és lakk keverékével tömték be. Száradás után ez olyan erősen hozzátapad a parketták oldalához, hogy gazdaságosan nem lehet eltávolítani. Amennyiben rajta marad, nem lehet a parkettákat szépen illeszteni, nagyok lesznek a hézagok, és az újrarakott parketta nem lesz egyenletes, szép felületű. Amennyiben jól bontható, és a megrendelő ragaszkodik, hozzá átrakjuk, de nem javasoljuk ar égi parketta újra rakását. Gazdaságosabb, és szebb felületet ad, ha új parketta kerül a régi helyére.

     A párnafák újra szintezése után a vakpadló helyett OSB lemezt rakunk le, és erre ragasztással rögzítjük a parkettát. Az eredetileg párnafázott lakásokban akkor is így járunk el, ha új parkettát rakunk le, Amennyiben a megrendelő nem kér más technológiát.

 

 

   

 

 

      A lerakás után többrétegű csiszolás és polírozás után, lakkozzuk. A magas fényű hagyományosan csillogó felületet csak oldószeres lakkal érhetjük el.

     A betonból készült aljzat, csak hosszú idő után szárad ki, oly mértékben, hogy rá lehessen ragasztani a parkettát. Ezért lakásfelújítás során, ha eredetileg vakpadlós technológiával volt lerakva a parketta, nem készítünk beton aljzatot, ha csak más építéstechnológiai oka, nincs.

     

 

 

 

 

     A parketta lakkozásához vízbázisú lakk használatát javasoljuk, mellyel félfényes vagy matt felületet készíthető. Mivel oldószert nem tartalmaz, nem büdös, gyorsan szárad. Magas kopásálóságú, szép felületet ad, melyen a fa erezete strukturált, a felületből kiemelkedik tovább hangsúlyozva az eleganciáját.

     A képeken 10 éve lerakott I. osztályú tölgyfa-parketta látható félfényes felülettel.

 

 

 

 

  

 A parketta beszerzése a boréhoz hasonlatos. Csak a megbízható forrásból származó parkettát szabad megvásárolni.

 

Munkatársaink szívesen segítenek a hagyományos csaphornyos parketta lerakásában, javításában, beszerzésében. Vegye fel a kapcsolatot velünk, és kérdezzen bármit, mi segítünk.