Tetősik-abakról részletesen

A szűken beépített telkeken a szomszéd felé nem szabad falsíkkal egyező ablakot építeni a tetőtérben. Tetősík ablakot igen. A régi épületek homlokzatát megjelenését nem szabad megváltoztatni, tetőből kiugró ablak beépítésével. A tetősík ablak beépíthető. Tetősík ablakot egyszerűbb és olcsóbb beépíteni, mint a tető síkjába, mint tető kiugrót készíteni, és abba falsík ablakot tenni. Ezek az építészet és anyagi okok, valamint a tetőtér beépítések számának növekedése miatt terjedt el a tetősík ablak.

Minden gyártó igyekszik széles termékskálát felvonultatni, az árakat alacsonyan tartani, és magas minőségi háttérszolgáltatást nyújtani. Ez többé-kevésbé sikerül is. Nem tudnám azt mondani, hogy egyik vagy másik gyártó termékét kell vásárolni, ezt mindenkinek igénye és pénztárcája, valamint a gyártóba vetett bizalma alapján kell eldöntenie.

 Magyarországon ismertebb gyártók:

VELUX 1941 ben Dániában alapított világcég. Hazánkban a legismertebb, a legnagyobb választékot kínálja, a legtöbb kiegészítő kapható hozzá, hosszú távú alkatrészellátást biztosít, magas minőségű termék, ehhez tartozó árkategóriával. Ár - érték aránya jónak mondható.

FAKRO Lengyelországi dinamikusan fejlődő gyár, több mint 3000 alkalmazottal. 1991 -től gyárt. Gazdag áruválaszték, folyamatos fejlesztés, jó minőség, kedvező ár a jellemzője.

SCHINDLER Több, mint 20 éves kutató-fejlesztő munka eredményeként saját fejlesztésű szabadalmaztatott tetőtéri ablakrendszert gyárt. A cég 100 % -ban magyar vállalkozás, jó minőségű terméket gyárt. Nyitása - zárása egyszerű, kilincsszerkezettel történik, mely alulra vagy felülre szerelhető, meghibásodása szinte kizárt. Minősége és ára miatt kedvelt. Reklámja kisebb, mint a nagy gyártóké, ezért kevésbé ismert termék.

ROTO 1935-ben Stuttgartban alapított vállalat 1968 -ban gyártott először tetősík ablakot. Nem ez a fő tevékenysége, ezért magyar országon nem túl elterjedt. Panaszt még nem hallottam rá, negatív tapasztalataim nincsenek. Árúkinálata mint méretben, mint típusban bőséges.

OKPOL 1991 ben Lengyelországban alapított cég, szép abklakokat gyárt. Főleg olcsóságával igyekszik a piacon térthódítani. Többféle mérete készít, szúnyogháló, külső roló, többféle belső roló és redőny is kapható hozzá.

Főbb típusok:

   A klasszikus alaptípus sokféle méretben kapható, ez a tetősík ablak minden gyártó kínálatában megtalálható, sőt ma már a legtöbbhöz redőny is kapható.

                                                                                                       

A redőny, az ablak és minden más szerkezet mozgatható elektromosan is. Számtalanszor szerelünk tetősík ablakot 4-5 méter magasra, ahol furcsa lenne, ha a lakás használója létráról csukná és nyitná, a tetősík-ablakot, vagy az árnyékoló rolót, redőnyt.

 

          Készítenek franciaerkélyes kivitelt is, mely becsukva egy egyszerű ablak,                                                                                                      kinyitva egy franciaerkély vagy lodzsa, kinek hogy tetszik.

                A képen két termék össze sorolva látható.        

 

   

                                    Van ferdesíkú erkélyajtós ablak is.                                                                                                         Az ablakkeret köré épített spaletta keretezi, mintegy kiemeli a „lyukból” a tetősig ablakot

                                                                                                                                            

                           A képen három termék összesorolva látható                                                                                                                                              A képen két termék összesorolva látható

 

Beépítésnél feltétlenül vigyázni kell, hogy a felső spaletta vízszintes, az alsó spaletta függőlegese legyen. E nélkül a páraelvezetés nem működik, a pára lecsapódik az üvegen, és a víz végigfolyik a falon. Feláztatja a falat a padlót, és gombásodást (penészt) okoz a tetősík-ablak keretén, keretében. Ezzel tönkretéve a fát. Érdemes a radiátort a tetősík ablak alá tenni, ezzel tovább csökkentve a párásodás lehetőségét.

                                                                                                                                                                 

 

 

A födémekbe különböző felülvilágítókat lehet beépíteni, melyek a még több fényt engednek a lakótérbe. A nyitható kivitellel a szelőztetés is megoldható. A mai szigetelőanyagokkal a lapos tető sem ázik be, egy ilyen felülvilágító ablak beépítésétől.

                                                                                                                                                                 

 

 

Az új szerkezetek ma már leginkább 3 rétegű 0,75 hővezető képességű hőszigetelő üvegszerkezettel készülnek. Így helyes beépítés esetén a páralecsapódás szinte kizárt.

 

Ennek az oldalnak az összeállításával az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmét az idelátogatónak, milyen sokféle tetősík-ablak megoldás létezik. A pontos méretekért, tervezésért, további lehetőségek ismertetéséért keresse munkatársamat, aki szívesen állnak rendelkezésére.