Műanyag ablakról ajtóról részletesen


A műanyag ablak az olcsó tömeggyártás szülötte. Bár annyira nem olcsó, mert, ha az építőanyag kereskedelmi

árakat nézzük, nem sokkal kerül kevesebbe, mint a fa. Nagyobb eltérés az egyedi gyártás esetén van.   

 

 

 

 

 

 

 

 

  

     Gyártása a PVC alapanyag extrudálásával kezdődik. A szárny és a tok profil egymástól eltérő. A profil gyártását néhány műanyag feldolgozó nagyvállalat végzi, Európa szerte. Teljesség igénye nélkül: Aktual, Deceuninck, Gelan, KBE, Rehau, Schüco….. Magyarországon 2011 -ig gyártott a TVK „Panoráma” fantázianévvel. 2012 től nincs magyarországi gyártás. A profilgyártók termékeiket ablakgyártó üzemek részére értékesítik.

     Az ablakok gyártását ablakgyártó üzemek végzik, nagy értékű precíziós számítógép vezérlésű gépekkel. Megvásárolják a profilokat, üvegeket, zárakat megfelelő méretre szabják, és összehegesztik. Beleépítik a szerelvényeket, vagyis összeállítják a kívánt méretű ajtót, ablakot. Az ablakgyártó üzemek mindig csak egy profilgyártó műanyagüzemmel állnak kapcsolatban. Az elkészült termékeket saját, fantázia, vagy a profilgyártó nevével jelölve étékesítenek.

  

 A képen az extruder látható mellyel a profilt készítik. A gép nagyságát hangsúlyozni kell ez több mint 12 méter hosszú és a tölcsérrel együtt minimum 2 méter magas A tölcsér bal oldalán a fekete fehér konterolpanel látható, melyet állva kezelnek.

 

 

 

 

 

 

   

        

 

                                       

     A beszerelést erre szakosodott vállalkozások végzik. A mi vállakozásunk is ilyen. Ők állnak közvetlen kapcsolatban a megrendelővel. Az ablakgyártók is a beszerelőket bízzák meg a helyszíni munkákkal, ha ők kaptak megbízást a kivitelezésre. Annál is inkább, mert a gyártás nem mindig Magyarországon történik

Különböző kivitelek vannak.  

A legolcsóbb fehér színű és 24 mm vastag 2 rétegű üveg fogadására alkalmas. Van 36 mm es 3 rétegű üvegezésre alkalmas kivitelek is, sőt olyan is, melynek a külső oldalára famintát utánzó fóliát is ragasztanak. Aki szeretné, hogy még inkább hasonlítson a fához, barna alapszínben famintás fóliásat is kérhet. És még hosszan sorolhatóak az igényesebbnél igényesebb kiviteleket. Természetesen a kívánságok listája az árlistában is tükröződik.

                                                
                                                                                                                                                                            

    

Egyes típusok belső oldalát dekorá-

lásként fahatású anyaggal borítják,

külső oldalát a napsugárzás elleni

védelem miatt alumíniummal. 

                             

Passzív házakhoz fejlesztették ki az

olyan profilt, melyet hőszigetelő be-

téttel készítenek.  

 

  

 A műanyag ablak nagy előnye a fával szemben:

-          Felülete nem igényel karbantartást, nem kell festeni.

-          Nem szívja magába a vizet, ezért fürdőszobába, szaunába, medencetérbe és minden más nedves helyen kivallóan alkalmazható.

-          Szakmai körökben beszélgetések tárgya, hogy a régi fa ablak megfelelő minőségű mázolása 2 alkakommal annyiba kerül, mint egy új műanyag ablak.

Hátránya:

-          Még, ha barna és famintára fóliázott, akkor is, látszik rajta, hogy nem fa.

-         Nem tudni, hogy az alapanyaga mennyire tartós. Az UV. sugárzás mennyi idő alatt keményíti ki. Az 1980 -as évek ablakait Ausztriában már kicserélték. Nálunk is, szükséges lenne a cseréjük, de kevesebb rá a pénz, és kevesebbet építettek be. A gyártók esküdöznek, hogy ma már nem fordul elő hasonló probléma, de ki, mikor, és kin fogja leverni, az írásba nem adott ígéreteket.

-          Vannak ablaktípusok melyekre a gumiszigetelést ráragasztották, ami idővel kikeményedett, letöredezett, nem zár. Nem javítható komplett ablakszerkezetet kell cserélni. Sajnos ilyen típusú profilokkal még mindíg készítenek ablakot ajtót. 

-         Profilgyártónként változhat a szigetelőgumi alakja, típusa. Utólag, ha nem ismerjük a profil gyártótját, (ez gyakran előfordul) nehéz, vagy lehetetlen megtalálni a megfelelő szigetelő gumit. A zárszerkezeten mindig, az üvegen általában jelölve van a gyártó. A profilon, a védőfólián található a profilgyártó neve, ami a védőfólia eltávolítása után, a feledés homályába vész, főleg ha az ablak gyártója saját nevével jelölve értékesítette a terméket, vagy barkács áruházban vásárolták.

-          A beépített vastagságú hőszigetelő üvegszerkezetnél vastagabbat csak akkor lehet beépíteni, ha ismert a gyártó, és a profil konstrukciója alkalmas erre. Gyakori kérés, hogy a 20 mm vastag 2 rétegű helyett tegyünk 24 mm-est, esetleg 3 rétegűt. Ezt sokszor nem lehet megoldani.

-          Semmilyen módosítás alakítás nem végezhető a műanyag szerkezeten. Amennyiben a zárat cserélni kell, csak olyan zár építhető bele, amilyen benne volt. Az európai zárgyártók figyelnek erre, és a módosításokat úgy végzik a zárakon, hogy az újabb generáció csereszabatos legyenek a régiekkel. Ez nem biztos, hogy igaz a szórólapokon főleg olcsóságukkal feltűnő eredet-megjelölés nélküli ablakszerkezetekre.

 Fontosnak tartom megjegyezni:

-          Nem az ablakcsere jár nagy felfordulással, és magas költséggel, hanem a régi hagyományos technológiával beépített ablakok kibontása. Jellemzően a falba beépített kapcsolt geréb tokos szerkezetet ilyen. Kibontás után előfordul, hogy nem csak festést kell javítani, de a kőművesre is szükség van.

-          Tévedés az nézet, miszerint azért penészesedik a fal, és azért párás a lakás, mert műanyag ablakra cseréltük a régi fát, és, ha fára cseréltük volna, nem penészesednének a falak. Nincs különbség. Az ok a lecsökkent mennyiségű spontán légcserében rejlik, ami mindkét alapanyag esetében azonos mértékű. 

     Kattintson ide, és részletesen olvashat a penészmentesítésről, szellőzéstechnikáról.

 

-           Fontos hogy az ablak megrendeléséig mindenki dötse el milyen üvegezést szeretne, met később nem biztos, hogy lehet változtatni. Ennek megkönnyítésére az alábbi linkekr kattintva részleteket tudhat meg az egyes üvegek tulajdonságairól.

 

     Kattintson ide és hasonlítsa össze a kétrétegű üvegszerkezetek tulajdonságait!  

     Kattintson ide, és hasonlítsa össze a háromrétegű üvegszerkezetek tulajdonságait!

  A korszerű üvegszerkezetek a hőszígetelésmellé kiegészíthetők hangszigetelési és betöréskésletési funkciókkal is.

     Kattintson ide, és részletesen olvashat a hangszigetelő üvegszerkezetkről

     Kattintson ide, és készletesen olvashat a betöréskésleltető üvegszerkezetekről!

 

A lakás párásodásának a falpenész kialakulásának oka az, hogy a korszerű abkak a szárny és tok közötti hézagot gumitömítéssel 100% ig lezárja. Többekközött ezért a szigetlő képességért cseréljük a régi nyílászárót. Igy viszont fokozottabb szellőztetésre van szükség a lakásban.

         

 Még utoljára egy tanács:

-          Olyan vállalkozót bízzon meg az ablakcserével, aki a bontás utáni (kőműves és festő) helyreállítást is elvállalja, és ennek árát az ablakok kibontása előtt, előre közli.

Mi ilyen vállalkozás vagyunk!