Fa ablakokról, ajtóról részletesen

    A mai modern ablakok tömeggyártásban készülnek. A modern ablak anyaga rétegragasztott, és hossztoldott. Ilyen fa az erdőben nem nő! Több különböző fából van összeállítva, ami nem hogy azonos törzsből, de még az sem biztos, hogy ugyanabból az erdőből való. Különböző fák darabjainak egyberagasztásával semlegesítik a vetemedést okozó feszültséget. Ezzel, a módszerrel csökkenthető a hulladék fa mennyisége, nincs szükség válogatásra, fatörzs nagyobb hányada használható fel Így a jó minőség mellett az alapanyagár is alacsonyabb lett.

 

 

 

 

 

 

     Mesterségesen szárítják, így nem kell hosszú éveket várni a felhasználásával. A lehető legmagasabb fokú légzárás érdekében, gumitömítést helyeznek a szárny és a tok találkozásához. A szigetelő gumik könnyen cserélhetőek kereskedelemben beszerezhetőek. A szigetelőgumik fogadására, vékony árkokat "nútot" marnak az ablakszárnyba, ajtózószárnyba. E miatt számtalan 5 mm körüli vékony szegély keletkezik. Az esetlegesen befolyó víz elvezetésére további árkokat készítenek, és lyukakt fúrnak.

Festését mártással, vagy szórással végzik, mert így minden apró nyílásba behatol a védőanyag. A modern ablaknak a gyalut meg sem szabad mutatni, nem, hogy végigtolni rajta. A zárszerkezet finommechanikájú precíziós munka, amit évente olajozni kell (kellene). Az ablakzár javítása kizárólag beállításból áll, ha ez nem lehetséges cserélni kell az egész zárat, vagy kibontani és újra beépíteni az egész ablakot. A régebbi zártípusok általában nem kompatibilisek az újakkal, így nem elég a zár egy-egy részegységét cserélni, komplett az egészet kell. A modern festékeknek köszönhetően az első újrafestés hosszú idő után válik szükségessé, de, ha elhanyagoljuk, és a fa elkorhad, összeszárad, a szárny csak drágán gyártható újra, gazdaságosabb komplett ablakot cserélni.

     

 

 

    Drágább kiviteleknél a napsugárzásnak kitett külső részét alumínium-borítással védik. A borítás lehet részleges, és lehet a teljes külső felületet beborító, egyrészes és többrészes is.

   Üvegezés eleinte 20 mm vastag 2 rétegű hőszigetelő üvegszerkezettel történt. Ezek a szerkezetek ma már korszerűtlenek nem szabványosak. Jelenleg minimum 24 mm vastag 2 rétegű üvegszerkezettel készülnek az ablakok, de opcióként 3 rétegű 36 mm -es szerkezettel is beleépíthető. Az üvegcsere viszonylag egyszerűen kivitelezhető, így az első generációs modern faablak viszonylag alacsony áron alakíthatóak át a mai szabványnak megfelelő hőszigetelési értékűre. 

   A lakás párásodásának a falpenész kialakulásának oka az, hogy a korszerű abkak a szárny és tok közötti hézagot gumitömítéssel 100% ig lezárja. Többekközött ezért a szigetlő képességért cseréljük a régi nyílászárót. Igy viszont fokozottabb szellőztetésre van szükség a lakásban.

     Kattintson ide, és részletesen olvashat a penészmentesítésről, szellőzéstechnikáról.

     Kattintson ide és hasonlítsa össze a kétrétegű üvegszerkezetek tulajdonságait!  

     Kattintson ide, és hasonlítsa össze a háromrétegű üvegszerkezetek tulajdonságait!

  A korszerű üvegszerkezetek a hőszígetelésmellé kiegészíthetők hangszigetelési és betöréskésletési funkciókkal is.

     Kattintson ide, és részletesen olvashat a hangszigetelő üvegszerkezetkről

     Kattintson ide, és részletesen olvashat a betöréskésleltető üvegszerkezetekről!