Tetősík ablak javítás bővebben

A tetőterek lakáscélú beépítésével igény keletkezett a ferde tetősíkon elhelyezhető ablakokra. Elhelyezésükből adódóan, a cseréje bonyolult. Jobb esetben csak a tetőt kell kívülről megbontani, rosszabb esetben belül a tetőtérben is bontani kell. Az ablakcsere munkadíja többszörösen meghaladhatja az ablak árát, a vele járó felfordulásról nem is beszélve. Ezért általában a javítás lehetőségét kell először számításba venni. Magyarországon többen is gyártottak tetősík ablakot, de főleg egyedi rendelésre, ezek száma elenyésző. Javításuk, felújításuk lehetséges, de minden esetben egyedi elbírálás szerint.

 

PETA néven gyártottak jelentősebb mennyiséget. Ma már megszűnt az üzem, és a gyártás. Egyszerű kezdeti konstrukció, a beépítési hibákból és az ablakszárnyhoz használt fa minőségéből, kezeléséből adódóan az ablak szárnya gyakran cserére szorul. Különösebb bonyodalom nélkül újragyártható és, ha a keret nincs elkorhadva feltétlenül érdemes ezt a megoldást választani.

 

SCHINDLER Több, mint 20 éves kutató-fejlesztő munka eredményeként saját fejlesztésű szabadalmaztatott tetőtéri ablakrendszert gyárt. A cég 100 % -ban magyar vállalkozás, jó minőségű terméket gyárt, legfeljebb üveget, szigetelő gumit kell cserélni bennük. Nyitása zárása egyszerű, meghibásodása szinte kizárt. A tetősig ablakokhoz kiegészítőként külső árnyékoló, belső roló, fényzáró roló, és szúnyogháló kapható. Minősége és ára miatt kedvelt. Reklámja kisebb, mint a nagy gyártóké, ezért kevésbé ismert termék. Típusazonosítóval látja el a terméket a könnyebb azonosítás érdekében.

 

FAKRO többféle stílust és típust kínál. Komoly konkurencia lehet a Veluxnak, mivel választéka széles, minősége jó, ára kedvezőbb. Kevésbé ismert, de ezen vehemens reklámpolitikával igyekszik segíteni.

 

VELUX legismertebb és legnépszerűbb, tetősík ablak. Szélesebb elterjedését az ára akadályozza. Ár-érték aránya viszont jó. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően szinte mindenféle kiegészítő (redőny, roló, sötétítő, rovarháló) kapható ehhez a gyártmányhoz. Kiegészítő felszerelésen, üveg és szigetelő gumi cserén kívül, csak beállításra van szükség ezeken a tetősík ablakokon. Gyártásadminisztrációnak köszönhetően, minden terméken típusazonosító tábla van, mely alapján egyszerűen rendelhető a Velux tetősík ablakhoz bármilyen alkatrész, vagy kiegészítő.

 

ROTO Magyarországon csak az utóbbi években igyekszik terjeszteni, ritkán találkozunk vele.

 

 

Munkatársaink a tetősík-ablak gyártók által szervezett tanfolyamokon vesznek részt, ahol elsajátítják a gyártó által javasolt javítási, beépítési technológiákat, és ez alapján végzik munkájukat.

Javítás folyamán elsősorban a gyártótól beszerzett alkatrészeket használjuk. Mivel ezek ára magasabb, mint az után gyártott, (mely az autóiparhoz hasonlóan itt is létezik) előfordul, hogy a megrendelő kérésére után gyártott alkatrészt használjuk.

 

Mindegyik típusnál javasoljuk a régi 15- 20 mm-es üveget akár 24 milliméteres Low-E rétegű 1.1 hővezető képességűre cserélni. Annál is, inkább mert ma már minden gyártó ezt használja minimumként. Ma már egyre több készül háromrétegű üvegezéssel. A felső üvegréteg kérése alapján minden esetben lehet akár edzett is lehet, hogy a jégverésnek, fáról lehulló ágaknak ellenálljon. Erre mostanában nem csak igény, de szükség is van.