Redőnyszekrény hőszigetelés

Redőnytok (redőnyszekrény) hőszigetelése: 

A legsokoldalúbb árnyékolástechnikai eszköz a faredőny. Teljesen lengetve, a hideget és a meleget is szigeteli, sőt még az utcáról beszűrődő hangokat is tompítja. Ritkára húzva, a rései között szabadon lengedezik a szél, és még viszonylagos mechanikai védelmet is nyújt, bár betörést késleltető rácsként nem használható. Felhúzott állapotban szinte észrevehetetlen, nem rontva az épület homlokzati harmóniáját. Csak azért mert régi és a redőnyszekrény hőszigetelése nem megfelelő nem szabad a cserén gondolkodni, javíttatni, felújítani kell! A műanyag, vagy alumínium alapanyagú redőny nem tudja ezeket a paramétereket nyújtani. Az utóbbi időben háttérbe szorult az ára miatt. A faredőny magas árának az oka, hogy kizárólag kitűnő minőségű fából lehet gyártani, ami nehezen, drágán szerezhető be.


A kapcsolt gerébtokos ablakok felső részére van építve a redőnytok. Ez az úgynevezett ráépített redőnyszekrényes kivitel. A baj az, hogy kevés olyan redőnytok kialakítást látni, ahol az elkészítésnél, figyelembe vettek volna, redőny hőszigetelési szempontokat. Ennek oka, hogy annak a redőnyszekrénynek, amelynek jó a hőszigetelő képessége, körülményes a szerelhetősége.

A mai korszerű anyagokkal már megoldható a gyenge hőszigetelő képességű redőnyszekrény hőszigetelése. A redőnytok hőszigeteléséhez, 2 cm vastag polifoam habot használunk, melynek egyik oldalára hő tükör van kasírozva. A hő tükrös oldalát a szoba felé fordítva helyezzük be, a redőnyszekrénybe, oly módon, hogy a külső fal és az alsó oldal közötti rést eltömítjük. Így a szél, és ezzel a hideg levegő a gurtni mellett és a redőnytok deklijének résein sem tud áthatolni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


A jól szigetelő redőnytok, az energia-megtakarítás kulcsa.

A redőnytok szigetelésénél nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az illesztések tökéletesek legyenek. A tökéletes zárás a jó redőny hőszigetelés kulcsa. 

Tovább növeli a redőnyszekrény hőszigetelését, ha a redőnytakaró dekli szélét gumitömítéssel látjuk el. Nem a ragasztott, rövid időn belül leváló megoldást, hanem a bemarásos, az ablakszárnyaknál használatos szilikon gumitömítést. Az így hőszigetelt redőnytok nem fogja az utcára engedni a meleget.