Polgári lakás nyílászárói

Mottó:

        Vannak épületek, melyet a műemlékvédelem előírása véd, és vannak lakások, mely megjelenést a tulajdonos védi. (ez általában célravezetőbb)

 

    A polgári lakások nyílászárói igényes és magas esztétikájú szerkezetek. Egyre többen igénylik ezeknek a szerkezeteknek a megóvását, még akkor is, ha nem írja elő jogszabály, vagy műemléket védő hatóság. Örömmel vállalujuk fel, az ilyen magas igényeknek a kielégítését.

   A képen látható bejárati ajtó modern gumis záródású "kontraprofilos" szerkezet. A korszerű konstrukciót, jó záródást, magas fokú hőszigetelést ötvözzük a hagyományos megjelenéssel. Jól láthatóak a nyers fán, hogy a felhasznált anyag csomómentes hosztoldott és rétegragasztott borovi fenyő. Természetesen bármilyen fából el tudjuk készíteni.

   Az újragyártott szerkezetekek elkészítésénél vállaljuk és garantáltjuk az eredetivel 95% ban megegyező esztétikai megjelenést. 

   A javíthatalan, vagy elveszett ablakfülke borításokat filungokat eredeti technológiával, (nem MDF -ből, hanem fából) újragyártjuk. Spalettákat szükség szerint szétbontjuk, átcsiszoljuk, ujraillesztjük, a vasalatokat felújítjuk. Javítás folyamán törekszünk az eredeti zárak kilincsek felhasználására, pótlásakor az újragyártásra. 

 

 

         

 

  

    

       Az eredeti "királyzsanért" építettük az ajtóra. Mázolás után rendkívül elengáns az eredeti megjelenésű ajtó.

       Amennyiben az eredti zsanér nem építhető be, 3D zsanért használunk diszhüvellyel. Igy a megjelenés marad!

 

                     Kattintson ide, és nagypolgári lakás bemutatását láthatja képekben!

 

 

      Minden esetben a nyílászáró pillanatnyi állapotán múlik, milyen megoldással lehet elérni a kívánt esztétikai megjelenést, és a műszaki követelményeket.

 

Az újragyártás

     1/ Tökéletes azonosságot akkor kapunk, ha az eredeti szerkezetet méretezzük le, és a méretek alapján gyártjuk újra. Erre lakások esetében ritkán van igény, mert a forma ugyan tökéletes lesz, de az összes (a régi technológiából adódó) hibát újra létrehozzuk. Ez az aszerkezet lépcsőház ablaka, ahol nem okoz problémát, hogy a zárás nem légtömor, sőt szellőzésnek még jót is tesz. Azzal cincs probléma, hogy a hőszigetelése nem felel meg a mai előírásoknak, hiszen csak széfogó szerepe van. 

A képek alapozás után csiszolás és mázolás elött készültek!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  2/ Lakóépületekben, hivatalokban, összetettebb megoldást javaslunk, ami a műemlékvédelem és a megrendelők szempontjából is elfogadható.

Az ablaktok az eredetivel azonos megjelenésben és méretben készül. Rejtett, vagy látható spalettával, esetleg redőnnyel. A homlokzat külső oldalán lévő szárnysor megjelenésében 100% -ig azonos, de szerkezetileg csak 95% -ban megegyező, kivitel. A különbség, hogy a szárnyak némileg vastagítottak, de ez nem látszik szemre, mert a fényméret nem változik. Erre azért van szükség, hogy a korszerű görgőszár, és a 3D zsanér (díszhüvellyel dekoráltan) rögzítése, befogadása tökéletes legyen. Ezzel a megoldással könnyű pontos zárást érünk el. A záró kilincs eredeti fazonú, mintájú, szükség szerint újragyártva. A szárnyba 4 mm vastag flott üveget helyezünk. Kérésre húzott, vagy hengerpalást üveggel is készülhet. Ezekkel a kiegészítésekkel tökéletesen korhű megjelenést tudunk biztosítani az ablakszerkezetnek.

A belső szárnysorba 1.0 K. hővezetési értékű 24 mm vastag üvegszerkezet, építünk. A lég tömör záródást gumicsíkkal tökéletesítjük. Ahhoz, hogy ezek az alkatrészek esztétikusan és műszakilag megalapozottan beszerelésre kerülhessenek, 5-10 mm –el erősebb, vastagabb szárnyra van szükség. Ez a módosítás műemlékvédelem szerint is elfogadott. A zár, zsanér, kilincs a külső szárnysorral azonos konstrukciójú, és esztétikai megjelenésű.

            Az ilyen kivitelezéseknél, a falborításokat is újragyártjuk.

Nem mindig van szükség a szerkezetek teljes cseréjére, gyakoribb, hogy csak részleges cserét vagy csak javítást kell végezni. Falborításokat, ablakfülkék borítását javítjuk, újragyártjuk. Ezekkel a munkálatokkal is szívesen állunk megrendelőink rendelkezésére. 

A képen látható szerkezetről alapozás elött a próbaszareléskor készítettem a fotót, telepünkön.

 

 

 

 

Kattintson ide, és részletesen olvashat az ablakok részleges cseréjéről, javításáról!

 

 Az ajtók kevesebb problémát okoznak, mert a kapuk kivételével nem a homlokzaton helyezkednek el, így nem olyan szigorúak az előírások és elvárások a korhű megjelenéssel kapcsolatosan, ezért több lehetőség van a modernizálásra, amire nagy szükség is van.

Ritka eset, hogy a bejárati ajtó szélvédett lépcsőházból közvetlenül nyílik, és dupla kivitelű. Az ilyen szerkezet gumizás után megfelelő légzárást biztosít, és a hőszigetelése is megfelelő. Betörés-késleltető zár felszerelése után, a vagyonvédelmi besorolása is megfelelő.

A belső udvari, vagy körfolyosón elhelyezkedő ajtók lényegesen nagyobb számban fordulnak elő. Ezek csak pár milliméterrel vastagabbak, mint a beltéri ajtók, szimpla falosak, egy réteg üveggel. A mai követelményeknek semmilyen szempontból sem felelnek meg, hőszigetelési, légzárási paramétereik csak kis mértékben javíthatók. Végső, jó megoldás egyértelműen a csere.

Műemlékvédelem alatt álló házak belső udvarában is elfogadott, ha az ajtó megjelenésében 95% ban megegyezik az eredetivel, konstrukciójában eltérhet. Ezért 68 vagy 76 mm vastagságban legyártott dupla falcos, (eurofalc) ajtó is beszerelhető, de megjelenésében az eredetivel közel azonosnak kell lennie. Célunk, a lehető legmagasabb azonosság.

         Kérjen ajánlatot és szívesen álunk rendelkezésére! tel: +36 703207903

Minden esetben emelőkilincses, (kilincsmechanikás, esetleg zármechanikás) görgőszáras, biztosítóreteszes zárat szerelünk ezekbe az ajtókba.

 

Beltéri ajtó javítása

A betéri ajtók jellegzetes hibája a vetemedés. Ez lehet átlós irányú, vagy hosszirányú. bevált módszerrel javítjuk, egyengetjük ezeket a hibákat. Lakásfelújítás során gyakran kell áthelyezni, esetleg pótolni ajtólapot, ajtószárnyat, vagy teljes ajtót gyártani. A javítás során a tolózárakat, zárakat kiszereljük, javítjuk, kérésre a kulcsokat pótoljuk, a zárakat használható állapotba hozzuk, így adjuk át megrendelőnknek. Vetemedett falborításokat egyengetjük, szükség szerint újragyártjuk.