Kapcsolt gerébtokos ablak javítása bővebben

 
Jó állapotú ablak javítása, felújítása:

A jó állaputú ablak azt jelenti, hogy nem azért cseréljük az üveget, és javítjuk az ablakot mer nem használható, hanem a jól használható ablakba hőszigetelés javítása miatt helyezünk hőszigetelő üveget. A mázolás meg amúgy is ráférne már. Jó állapota miatt ennek javítása jár a legkevesebb munkával, s ebből adódóan legkisebb költséggel.

Külső szárnyak: Csekély mértékben vetemedettek, a mázolt felület egyenletes, kevés helyen és csak kis mértékben van felpörögve a festék, ami láthatóan vékony festékréteg, eltávolítása nem szükséges a hibátlan működéshez. A szárny illeszkedése és záródása beállítható, a zárszerkezetek hibátlan működése szétszerelés nélkül, karbantartással visszaállítható. Ebben az esetben az ablak javítását üvegcsere nélkül, ún. "egyszerű illesztéssel" oldjuk meg.

Belső szárnyak: Amennyiben a belső szárnyak vetemedésmentesek, a mázolt felület itt is egyenletes, és csak kis mértékben van felpörögve a vékony festékréteg, záródása egyszerű illesztéssel beállítható.

Az ablak javítása az alábbiak szerint történik. 

A belső szárnyból eltávolítjuk az üveget, és kialakítjuk a hőszigetelő üvegszerkezet fogadására alkalmas fészket. Arra törekszünk, hogy a lagújabb szabványoknak megfelelő 1,1 hővezető képességű (4+16+4 low-E argongázzal töltve) üveg fogadására alkalmas legyen. A belehelyezett szigetelő üveget lécezéssel rögzítjük. A szárnyba, vagy a tokba bemarjuk a gumiszigetelés fogadására alkalmas hornyot, melybe a szigetelő gumicsíkot rögzítjük.

Jó állapotú ablak javításakor a szárnyat szükség szerint gyalulással illesztjük, a benne lévő zárszerkezetet kiszereljük, ellenőrizzük, szükség szerint javítjuk, cseréljük. A fordítókilincsről a megrendelővel egyeztetünk. Amennyiben fém, lehetőség van rá, hogy megtisztítsuk, polírozzuk, lakkozzuk és visszaszereljük, esetleg újra cseréljük. A műanyag kilincset vagy eredeti állapotában (ha lehetséges) visszaszereljük, vagy cseréljük az ablak javítás során.

Az ablakfelújítás során a tokot nem javítjuk, esetleg a szárny illesztése miatt szükség szerinti kis mértékben igazítunk rajta. Minden felületet, melyen nincs festék, alapozással látunk el, hogy ideiglenesen megóvjuk a nedvesség és szennyeződés okozta károsodásoktól.

Az ilyen állapotú ablakoknál nincs szükség a régi festékrétegek eltávolítására, még részlegesen sem.

  

  

Közepes állapotú ablak javítása, felújítása:

Egy közepes állapotú ablak javításánál már több feladat adódik, így a költségek is kicsivel magasabbak.

Külső szárnyak: Ha a külső szárnyak kis mértékben vetemedettek, a mázolt felületen több helyen, de csupán kis mértékben pörgött fel a festék (maximum közepes vastagságú festékréteg, nem szükséges eltávolítani a hibátlan működéshez), akkor az ablakszárnyat gyalulással illesztjük, a zárszerkezetet pedig szükség szerint javítjuk vagy cseréljük. Az üveget 4 mm vastag float üvegre cseréjük, lécezéssel rögzítjük. A fordítókilincsről egyeztetünk a megrendelővel: ha fém, lehetőség van megtisztítani, polírozni és visszaszerelni, vagy kicserélni újra. Ha műanyag kilincs, eredeti állapotában (amennyiben lehetséges) visszaszereljük, vagy pedig kicseréljük.

Belső szárnyak: Amennyiben csak csekély mértékben vetemedettek, vékony a festékréteg és kismértékű a festék felpörgés, a szárnyból eltávolítjuk az üveget, majd annak helyén kialakítjuk a hőszigetelő üvegszerkezet fogadására alkalmas fészket. A belehelyezett 1,1 hőszigetelő képességű (4+16+4 low-e argongázzal töltött) hőszigetelő üveget lécezéssel rögzítjük. A belső oldalba bemarjuk a gumiszigetelés fogadására alkalmas hornyot. A szárnyat szükség szerint gyalulással illesztjük, a benne lévő zárszerkezetet kiszereljük, ellenőrizzük, szükség szerint javítjuk, cseréljük. A fordítókilincsről a megrendelővel egyeztetünk. Amennyiben fém, lehetőség van rá, hogy megtisztítjuk, polírozzuk, és visszaszereljük, esetleg újra cseréljük. A műanyagot vagy eredeti állapotában (ha lehetséges) visszaszereljük, vagy cseréljük.

Az ablakfelújítás / ablak javítás során tokot nem javítjuk, esetleg a szárny illesztése miatt szükség szerint, gyalulással kis mértékben igazítunk rajta.

Minden felületet, melyen nincs festék, alapozással látunk el, hogy ideiglenesen megóvjuk a nedvesség és szennyeződés okozta károsodásoktól.

Az ilyen állapotú ablakoknál megfontolandó a régi festékrétegek részleges lecsiszolása a szárnyakról.

 

 

Gyenge állapotú ablak javítása:

A gyenge állapotú ablak javítása igényli a legtöbb időt, de költségek tekintetében még mindig sokkal olcsóbb, mint újragyártani.

Külső szárnyak: közepes mértékben vetemedettek, a mázolt felület egyenetlen, nagymértékben, több helyen fel van pörögve a festék (ami láthatóan vastag réteget képez, ez már nem tud a szárnyhoz tapadni). Az ablak javítás során részlegesen el kell távolítani festékréteget a hibátlan működéshez. Az ablakszárnyat szükség esetén gyalulással illesztjük, zárszerkezetét javítjuk, cseréljük. A szárnyba 4 mm-es vastagságú float üveget rakunk, ezt lécezéssel rögzítjük. Az alsó részen található vízvető lécet cseréljük. A fordítókilincset megtisztítás után visszaszereljük (ha lehetséges) vagy újra cseréljük...

Belső szárnyak: kismértékű vetemedés, az ablak mázolt felületén csak csekély mértékben pörgött fel a vékony festékréteg, amit nem szükséges eltávolítani az ablak javításához, a hibátlan működéshez. Az üveg eltávolítását követően elkészítjük az 1,1 hőszigetelő képességű (4+16+4 low-e argongázos) üveg fogadására, alkalmas felületet, lécezéssel rögzítjük a belehelyezett üveget. A belső oldalba hornyot marunk a gumiszigetelés fogadásához.

Szükség szerint gyalulással illesztjük a szárnyat, a zárat kiszereljük, javítjuk vagy cseréljük. A fordítókilincsről a megrendelővel egyeztetünk - állapottól függően lehetőség van megtartani vagy újra cserélni.

A tokot szükség szerint javítjuk; ez általában a szárny alatti záróléc (szélfogó) cseréjét jelenti. Az ilyen állapotú ablakoknál előfordulhat, hogy a külső szárnysort újra kell gyártani.

Az ablak javítás során minden olyan felületet, melyen nincs festék, alapozással látunk el, hogy ideiglenesen megóvjuk a nedvesség és szennyeződés okozta károsodásoktól.
Az ilyen állapotú ablak felújítás esetén nyomatékkal ajánljuk a régi festékrétegek eltávolítását a az ablakszárnyakról és a tokról. Legtöbbször kevés a csiszolás, le kell égetni a teljes festékréteget 100% ban

  

   

    Amikor minden kötél szakad!

 Előfordul, hogy nem csak a szárny, de a tok nagy része is ujragyártásra szorul. Egy ablak teljes eredeti megjelenésében, hagyományos technológiával történő újragyártása komoly összeg, amit nem biztos, hogy megrendelőnk bevállal. Ilyenkor köztes megoldást ajánlunk. A régi tok meghagyásával, új ablakot építünk be. Természetesen nem hagyunk dupla szélességet, és takarással, szegéssel, duplungolással, olyan dekoratív megjelenést készítünk, mintha eredetileg is így tervezték volna. Nem maradhatnak olyan nyomok, amiből kényszermegolgásra lehetne következtetni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Közepes, vagy gyenge állapotú ablakok mérsékelt árú javítása

Gyakran előfordul, hogy a páralevezetés logikájától eltérően, a külső szárnyba helyezzük a hőszigetelő üveget, és a gumis záródást. Ebben az esetben minden munkafolyamat megegyezik a hőszigetelő üveg behelyezésekor leírtakkal, csak nem a belső, hanem a külső szárnysoron végezzük el. A belső szárnysort egyszerű illesztéssel beállítjuk. Ez a megoldás akkor megfelelő, ha a belső szárnysor állapota, jó. Előnye az anyagiakon kívül, hogy városi por, (kipufógógázok, és egyéb szennyeződések) nem fog a külső és belső ablakszárnysor közötti párkányon megülni. A két ablakszárny között a párásodás nem fordul elő, ha a lakás egyenletesen fűtött. 

 

Az ablakszárnyak csiszolása mázolás alá.

Az ablakszárnyak felületéről száraz csiszolással eltávolítjuk a rajtalévő festék és kitt réteget, körülbelül 80% ban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyrészt látszik a fa, a munkálatok elvégzése után. Ezután alapozó réteget viszünk az egyenletesre csiszolt felületre.

 

A régi festék eltávolítása égetéssel.

Az ablakokra évek alatt sok réteg festéket és még több kittet hordtak fel. A valamikor egyenes vonalak girbegurbák, a díszítésre szánt bemarások, gittel és festékkel tömöttek, már nem nyújtanak eredeti funkciójuknak megfelelően esztétikai élményt. A különböző anyagok, hő tágulása nem azonos, ezért feszítik egymást, táblásodnak. Az alsó, legelőször felkent réteg, már nem tud tapadni, a fához, így vastag rétegekben egyszerre kezd leperegni (táskásodni) az összes rákent festék. Ezen csak úgy lehet segíteni, hogy hólyagosodásig melegítjük ezt a réteget, amitől meglágyul, és így kaparóeszköz segítségével teljes egészében eltávolítható. A kormos, égett festékmaradéktól szennyezett fát csiszolással tisztítani kell, majd megfelelő felület előkészítés után mázolni.

 

 

 

 

  

 

 

 

Mázolás

A gittelt csiszolt alapozott felületet jó minőségű, általában vízbázisú felületbevonó anyaggal kezeljük a szükséges rétegvastagságban. Így lesz teljes az ablakfelújítás.

 

Vasalatok, kilincsek:

Az ablakfelújítás nem lehet teljes a kilincsek eredeti megjelenésének visszaadása nélkül. Az 1945 elötti ablakok kilincsei, kivétel nélkül rézből készültek, gyakran díszes kivitelben. Igényes ablakjavítás vagy ablak felújítás csak úgy képzelhető el, ha a régi rézkilincseket és zárcímereket megtartjuk, eredeti állapotukat helyreállítjuk. Még ma is sokan azt gondolják, hogy a '60 -as '70 -es években alkalmazott szöges biztosítás az általános módszer. Hát nem. Ezt a hiánygazdaság ötletes mesterei találták fel. A kilincseken biztosításként szükségből használt szögeket az eredetivel megegyező "stiftre" és a címerek rögzítéséhez használt csavarokat, is (lencsefejű réz) cserélni kell. Nem elég a rákent festéket eltávolítani, felületük eredeti magas fényét polírozással vissza kell adni, és megfelelő felületvédelemmel megóvni az oxidációtól. Készítünk antik felületet, vagy fényesre lakkozottat, de aranyoztatni is tudunk.

Előfordul, hogy egy ablakon vagy szobában többféle kilincs van, és egyik sem kapható a kereskedelemben. Ilyenkor újragyártatjuk a kiválasztott fazont, hogy egységes legyen javítás után az ajtók és ablakok megjelenése.