Árnyékolás technika kívül


A hatékonyság érdekében az épület külső oldalára kell szerelni azokat az eszközöket, melyekkel a nap hőtől óvjuk a belső teret. Belülre, fényvédő eszközöket szerelünk, mellyel sötétíteni akarunk.

 

  Napvitorla

A speciális épületeket, mint a stadionok lelátói, már a rómaiak is ponyvákkal árnyékolták, melyet ma napvitorlának nevezünk. Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb eszköz. Három, vagy több ponton, vízszintes, vagy ahhoz közeli, síkban kifeszített ponyva. A szél nem tud belekapaszkodni, így nem szakad le. Az egyszerű kampós rögzítéstől, a dizájnos kivitelig minden elképzelhető forma megvalósítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napellenző

Napellenző vagy roló az épületek homlokzatára könnyen szerelhető, jól használható elterjedt eszköz. Teraszok felett kinyitva kellemes árnyékot biztosít. Motoros kiegészítéssel akár automatikusan működtethető, még felügyeletet sem igényel. Tokozott változata belesimul az épület falába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokozott csuklókaros napellenző ablak elé  

 

 

 

 

 

 

 

 Tokozott homlokzati napellenző. Használaton kívüli állapotban a napellenzőt a tok óvja az időjárás viszontgságaitól, és az UV sugárzástól. Így biztosítva hosszú használhatóságot.

                                   

 

 

  

Napháló, az épület külső oldalára szerelhető eszköz. Néha azonban a belső oldalra szerelik, ilyenkor inkább roló, mely lágyítja a bejutó fényt.

 

Lyukacsos szerkezetének köszönhetően nem zárja ki a teljes fénymennyiséget, csak csökkenti a napsugárzás erejét. Beltérbe lágy fátyolszerű, míg az épet homlokzatára erősebb szövésű anyagból készül. Alapesetben tekerőkaros, vagy gyöngyláncos kézi működtetésű, de mind a belső mind a külső szerelés esetén létezik motoros változat, mely automatizálható. Sínben vagy rozsdamentes acélkötéllel vezetve, halk, észrevétlen működéssel zárja ki a zavaró napsugarakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsaluzia, a reluxa kültéri változata.

 Hatékony megoldás az erős napsugárzás távoltartására. Működtethető belülről kézzel, vagy elektromos motorokkal. Akár automatizálható is. Felszerelhető, a külső időjárási körülményeket is figyelő érzékelőkkel, melyek automatikusan vezérlik a szerkezetet.

A lamellák külső, vagy falba süllyesztett tokba gyűjthetők, így összecsukott állapotban „láthatatlan”. A szél, ha mozgatja, nem ad kelletlen hangokat, erről az alkalmazott gumi, és műanyag alkatrészek gondoskodnak.

Nagy előnye, hogy nem melegszik át, mert mögötte szabadon áramlik a levegő, így nem melegíti a mögötte lévő üveget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redőny a legelterjedtebb árnyékolástechnológiai megoldás.

 Szerelhető az ablak elé vagy akár fölé is. Van fából, műanyagból és alumíniumból. Színválasztéka a lehető legnagyobb. Előnyei és hátrányai hosszan sorolhatók, de mindenképpen a legkedveltebb, megoldás. Már van tetősíkba szerelhető kivitel is. Sőt akár háromszögletű ablakokhoz is használható.

Gyakran rovarhálóval egybeszerelve kérik a megrendelők. Ennek nagy előnye, hogy a rovarháló használaton kívűl rolóként feltekeredik egy hengerre, ami a redőnyzekrlnybe van, így nem kell a rovarhálónak külön helyet találni, nem kell rakosgatni. 

A műanyagredőny az alumíniumredőny, és a fa redőny is motorízálható. A redőnyök készülhetnek motoros működtetésű kivitelben, illetve utólag is átalakíthatók motoros múködtetésüre. Ennek nagy előnye, hogy automatizálható.

A régi fa redőnyök többségükben javítással, felújítással eredeti állapotukba visszahozhatók, redőnyszekrényei utólagosan jó eredménnyel hő szigetelhetők.

Kattintson ide, és részletesen olvashat a redőnyszekrény hőszigeteléséről

Kattintson ide, és részletesen olvashat a fa redőnyök javításáról, felújításáról

Kattintson ide, és részletesen olvashat az automatizálásról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsalugáter és a spaletta.

 A zsalugáter az egyik legrégibb árnyékolátechnikai eszköz. Főleg a mediterán tályakon van nagy kultusza. Az épület külső óldalára szerelt lamellás árnyékolástechnikai eszköz, mellyel a légáramlat mennyisége is szabálozható. Ma már léteznek elektromosan, és csukott ablak mellett kézzel működtethető változatai is.

 A spaletta az ablak belső vagy belő oldalára szerelt eszköz, mely harmónikaszarüen összehajtható. Azonban már a régiek is készítettek spalettát 5-8 cm vastag tölgyfából, rács helyett, a nem kívánatos személyek kívültartására. Ezt természetesen kívülre szerelték. Az idő múlásával a célok és szándékok megváltoztak, így a két funkció és az elhelyezés a spaletta esetén összemosódott.