Árnyékolástechnika belül (sötétítés)

Az ablakok belső oldalára szerelt belátást akadályozó és a fényt kívültartó eszközök inkább a sölétítők kategóriába tartoznak, de árnyékolástechnikai szakemberek szerelik, ezért kissé erőltetve, de ide is besorolhatóak.

Pliszé a hajtogatott „függöny”.

Sokoldalúan használható eszköz, rugalmasságának és kis térfogatának köszönhetően minden ablaktípushoz használható. Segítségével akár a kör trapéz vagy háromszög alakú ablakok vagy befelé dőlő, de akár vízszintes felületek is levédhetők, anélkül hogy a megoldás ráerőltetnek, tűnne. A textilanyag külső oldalán lévő alumínium réteg, visszaveri a napsugárzást. Karbantartására nincs szükség, sok évig biztonságosan működik. Működtetése megoldható húzózsinórral, gyöngylánccal tekerővel, fogantyúval, vagy motorral is, mely segítségével automatizálható.

 

 

 

  Roletta nagyszüleink rolójának modern változata.

A kapcsolt gerébtokos ablak szárnyai közé tették, és rugó tekerte fel. Sok régi ablakon ma is látható a rögzítésére szolgáló vasalat.

A mai típusokat kívülről az ablak elé, vagy belülre az ablak mögé szerelik.  Anyaga ennek következtében változó, akárcsak a színei, de mindenképen vászonszerű, és rúdra tekerik. Létezik tokozott és nyitott kivitel. Mozgatása gyöngylánccal, rugóval, hajtókarral van megoldva. Szerelhető motorral is, melynek köszönhetően automatizálható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reluxa a klasszikus belső árnyékolás.

Két végtelenített zsinórral szabályozható rendszer. Csak a lakás belsejében alkalmazható. A tessauer ablakok két üvege közé is beszerelhető a keskenyebb változata. Készül fából és habosított műanyagból is, melyek nagy előnye, az alumíniummal szemben, hogy nem melegszik át, emellett nagyon dekoratív.

 

Sokféle lamellával és zsinórozással készülnek, bár az egészen egyszerű a legelterjedtebb az ára miatt.

Az alumínium típus árnyékolástechnikai alkalmazása kifejezetten ellenjavallt, mivel ellenkező hatást vált ki, mint amiért alkalmazzuk. Azért engedjük az ablak elé, és állítjuk a lamellákat merőleges irányba, hogy a nap sugarait kirekesszük, megakadályozva a szoba átmelegítését. Csakhogy a fém lamellák átmelegszenek, és fűtőtestként melegítik a szobát. Erre a célra a fa, esetleg a habosított műanyag lamellás típusok alkalmasak.

A fém lamella, takarásra szolgál. Mindenki látott már olyan filmet ahol az „irodacsarnokban” lévő főnöki üveg kalicka oldalain leengedték a reluxát, hogy a dolgozók ne lássák, mi zajlik az főnök irodájában. Az intimitás ilyetén megőrzésére kivalló.  Megjegyzem, mai napig használják erre a célra, de általában a két üveg közé helyezik el, és motorral működtetik. 

 

 

 

 

 

 

 

 Szúnyogháló, vagy rovarháló ugyan nem árnyékol, de ebbe a kategóriába tartozik.

 Változatos színvilágban kapható, hogy a legkevésbé legyen feltűnő használatkor, és optikailag „láthatatlan” legyen.

A legkorszerűbbek redőnytokba építettek, így télen nem kell leszerelni, tárolásáról gondoskodni.

Vannak keretbe szerelt, és ablakkeretre rögzíthető keret nélküli kivitelek.

A keretek nyithatóak, leemelhetőek, mágnessel, vagy csavarral rögzítettek, beakaszthatók, kiakaszthatók……

A keret nélküli kivitel esetén öntapadós a tépőzárhoz hasonló felületű szalagot kell az ablakra ragasztani, és erre tapad rá s háló. A felragasztott fogadó részre éveken csak fel kell simítani a hálót, és már meg is van. Nem kell szakember, kevés barkácsolási érzékkel saját kezűleg is el tudjuk készíteni. Természetesen az ajtóhoz csak keretes megoldás jöhet számításba.

 

 

 

 

 

 

Munkatársunk szívesen válaszol kérdéseire, és segít megtalálni az Önnek legmegfelelőbb, legkényelmesebben használható tetméket. Hivja nyugidtan, az alábbi telefonszámok valamelyikén!