Árnyékolástechnika automatizálása

Bármilyen anyagból is készüljön a nyílászáró, a közvetlen napsugárzás árt neki. Árt a fának, a festéknek, a szinterezésnek, amivel az alumíniumot vonják be, de a műanyag sem tud ellenállni, hosszútávon. A fal külső oldalára szerelt árnyékolás-technika megvédi a nyílászárókat, a naptól.

A helyiségek klímatizálása miatt is fontos, hogy az időjárás változásaira minél gyorsabban reagáljuk. Reggel süt a nap, ezért kitekerjük, a napellenzőt, lengetjük a redőnyt, hogy hűvös szoba várjon ránk, délután, mire hazaérünk. A nap halad égi útján, és délután már a ház másik oldalát süti. Ez probléma, ha nem volt senki, aki a változást követve felhúzná a redőnyt a keleti oldalon, és leengedné a nyugatin. A napellenzőt vagy a kívülre szerelt nem fixált más árnyékolókat egy hirtelen szél leszakíthatja.

Ezeken a problémákon segít az automatika. 

Az épület külső részén esetleg a tetőn elhelyezünk egy szélerősségmérőt, az ablak közelében egy fénymérőt, mely a napsugárzás erejét méri.  Ezek vezérlik az elektronikát, mely az árnyékolástechnikai rendszert működteti.

Amennyiben kisüt a nap, az érzékelőtől vezérelve kinyitja a napellenzőt, vagy leengedi a redőnyt, naphálót, vagy ami be van állítva. Ha nem süt, a nap nincs szükség rá, tehát becsukja. Amennyiben a kritikus mértéket eléri a szél sebessége, (biztonsági okból) összecsukja azokat az eszközöket, melyek épségét veszélyezteti. Kényelmes megoldás, mely megvédi vagyontárgyaink épségét.  

 Még valami!

Nagy előny az is, hogy, ha elutazunk, az automatika működteti a rendszert. Vannak tippadók, akik az utcákat járva figyelik, mely házakon nem égnek-e a lámpák esténként, és felhúzzák-e a redőnyt, reggel, és nem marad-e leengedve egész nap. Figyelik a változatlanságot. Ebből következtetnek arra, hogy a lakásban, házban nem tartózkodik senki. Ezeket a címeket adják tovább, tippként, a betörőknek, „üres a lakás” megjegyzéssel. Vannak országok, (pl.: USA) ahol még a villanyt is kapcsolgatja az automata, ha elutaznak, az ott lakók!

Munkatársaim örömmel válaszolnak az automatizálással kapcsolatos kérdéseire!